Pave Frans og miljøet

"Laudate si" henvender sig til alle mennesker af god vilje. Det er pavens overbevisning, at videnskab og tro med deres forskellige tilgange til, hvordan vi skal forstå virkeligheden, kan gå ind i intens dialog og berige hinanden. Løsninger på de udfordringer, som vi står overfor, vil ikke fundet ud fra blot een måde at forklare og ændre virkeligheden. Der må vises respekt for de kulturelle rigdomme, der er at finde i de forskellige folkeslag, i deres kunst, poesi, indre liv og spiritualitet.

Read More

Hvad vil det sige at være et ordentligt menneske?

Paven taler med overbevisning om, at de klimatiske forandringer er menneskeskabte. Denne overbevisning er det ikke alle videnskabsfolk, ej heller lægfolk, der deler. Han taler om, at vi mennesker har svigtet Guds tillid, da vi fik skaberværket betroet.  Sådan skal en god præst tale. Der er ingen tvivl om, at han således taler til skyld og skam i mange af os, fordi vi her i den vestlige verden forbruger en uforholdsmæssig stor del af verdens ressourcer, og vi ved, at vi gør det på de fattiges bekostning.

Read More

Den katolske kirkes bedst bevarede hemmelighed

Som bekendt går vi katolikker meget op i paver, så lad os starte med den nuværende: Vi er vant til, at det går op og ned med populariteten (egentlig mest ned). Når man er en del af en 2000 år gammel historie, med mere end sin andel af syndere og helgener, bliver man godt trænet i at stå til regnskab for lidt af hvert. Intet nævnt, intet glemt.

Men den nuværende pave når i øjeblikket næsten Oprah-agtige højder i popularitet og krammefaktor, så vi står i en helt ny situation. Er det et mirakel? Har Gud pludselig sendt en troværdig afløser for Sankt Peter? Er der en naturlig forklaring?

Read More

Hvem er det egentlig, der er rige?

På vej igennem København kommer jeg forbi en plakat med spørgsmålet: ”Hvor langt ville du gå for at skaffe en million til dit barn?” Hvis mit barn var sygt og kunne reddes afen million, ville jeg sikkert gerne prostituere mig. Men skulle det være for at kunne købe bolig til barnet, hvordan ville barnet så have det med sin mor? Ville barnet være stolt? Og taknemmeligt? Hvad er et ordentligt menneske? Hvor mange millioner er det værd at kunne vide sig i overensstemmelse med sig selv?

Read More