Oscar Romero helgenkåring

Af Nik Bredholt

Den El Salvadoranske Ærkebiskop, Oscar Romero, der blev myrdet af en dødspatrulje i marts 1980 mens han fejrede messe, bliver ophøjet til helgen den 14. oktober i Rom sammen med bl.a. Pave Paul VI.

Oscar Romero var en stærk stemme imod volden og uretfærdigheden over for den fattige del af befolkningen i det lille Mellemamerikanske land og havde dagen før sin død udtrykt en stærk appel til regimets soldater om ikke at adlyde en ordre, der går i mod Guds lov – som siger, at man ikke skal slå ihjel!

Nogen mennesker er så specielle, at når de dør, så er man ikke i tvivl om, at Gud har haft en særlig plan med dem - et kald til noget helt særligt. Det var sådan, folk reagerede, da Pave Johannes Paul II blev begravet i 2005. Santo Subito (Helgen med de samme) råbte mængden – og de fik ret, om end det tog nogle år.

På samme måde, har der i hele perioden fra Oscar Romeros død i 1980 været en aura omkring Romero, som indikerede, at her var et særligt menneske, der havde haft et særligt kald, og som kunne vejlede andre til troen. I Danmark blev der allerede kort tid efter mordet på Romero skabt en tradition for at afholde økumeniske gudstjenester på hans dødsdag, hvor kristne fra forskellige grupperinger kom sammen for at markere kampen mod uretfærdig, og i starten også kritik af diktaturerne i Sydamerika.

Oscar Romero har lige siden starten af 80’erne været betragtet som helgen i Latin Amerika og blandt Latinamerika-kender, har Romero haft en samlende rolle som figur, der kunne omfavne kritik af repressive systemer med en brændende kristen tro. Han kombinerer som den nuværende Pave en konservativ teologisk baggrund, med et klart socialt engagement og en profetisk stemme, der taler magten midt i mod.

Det er næppe noget tilfælde, at det netop er Pave Frans, der endelig bringer Romeo til alterets højeste punkt.

Er der en læser, som skal til Rom og deltage i begivenheden, så kontakt gerne Nik Bredholt (nik@bredholt.net) for et dansk pilgrimsmøde forud for helgenkåringen.